Rogge als bijzonder graan

In bovenstaande video legt onder andere professor Jan Delcour van de universiteit in Leuven meer uit over rogge.

Rogge is net als bijvoorbeeld spelt en tarwe een graansoort. Rogge heeft een lange, dunne stengel: de halm. Aan het uiteinde van de halm zit de korenaar met kafnaalden; uit de kafjes komen lange sprieten. Het kaf is het omhulsel van een graankorrel. De zemellaag is de buitenkant van de korrel en wordt ook wel het vliesje genoemd. Rogge is voedzaam en bevat veel vezels.

Roggekorrels hebben veel weg van tarwekorrels. Maar roggekorrels zijn langer, slank en wat puntiger. Het wordt al eeuwenlang op kleinere schaal dan tarwe verbouwd en gegeten. Bijzonder aan rogge is dat de korrels door de molenaar maar liefst 12 tot 13 keer gemalen worden om tot de beste kwaliteit bloem te komen.

Close

Neem me mee door de elementen van rogge

  • De halm

    De halm

    De halm is de lange, dunne stengel van rogge.

  • Korenaar met kafnaalden

    Korenaar met kafnaalden

    Het kaf is het omhulsel van een graankorrel. Uit deze kafjes komen lange sprieten.

  • Zemellaag

    Zemellaag

    De zemellaag is de buitenkant van de korrel en wordt ook wel het vliesje genoemd.

Peijnenburg